Projects / Culture

Projects / Culture

​​Intercommunal music and dance conservatory

Palaiseau

Transformation and expansion of the former Jules Ferry School to host a Performing Arts Conservatory

Client
Communauté d'Agglomération Paris Saclay
Architect
Atelier Cambium + Deshoulières Jeanneau
Team
Christophe Gautrand & associés (landscape architects), AIA Ingénierie (structure, MEP, HVAC, QS), AIA Environnement (environment), AIA Management (site management), ITAC (acoustic engineering), Thierry Guignard / Caroline Cordier (stage designer)
Image credits
WE ARE CONTENT(S), Air Studio, Deshoulières Jeanneau
Location
Palaiseau (91), France
Programme
Transformation and expansion of the former Jules Ferry School to host a Performing Arts Conservatory
Surface area
3,300m2
Construction costs
12.1M€ pre-tax
Schedule
2018 – 2022
Status
Completed
Labels
Biosourced label level 2
Positive energy / low carbon approach (E3C1 experimentation: performance levels achieved in the design and construction phase, certification not required by the client)

Press release >

The City of Palaiseau’s performing arts conservatory, once squeezed into its too small, former premises (which were moreover dispersed across three different sites) has since the fall of 2022 occupied the former Jules Ferry school, a nineteenth-century building located in the city centre. The project’s main challenge lay in the contradiction between a programme with a large surface area (3,200 m2) and the desire to situate it on a parcel that was not much larger (3,600 m2), all the while taking care to insert the structure into its urban and natural surroundings. This contradiction was resolved by tucking the new spaces directly against the sloped surface across almost the entire parcel. Only the structure signalling the entrance rises above ground level to assert the building’s institutional nature. Thus, it blends in with the single-family homes along the rue Stalingrad that once housed the school’s teachers.

The volumes of the new school now include the spaces for music education, the cultural workshop, and the larger rehearsal rooms.

Construction

The decision to rehabilitate and expand the school, rather than construct a new building, helped reduce the conservatory’s carbon footprint. Right from the start, the project committed to the ambitious environmental goal of earning a level E3C1 for the E+C- (energy-positive and carbon-negative) label.

The extension incorporates, under the square, an auditorium with a capacity of 122 people seated and 300 standing, due to its telescoping stage. The space is thus able to host musical, dance, and theatre performances.

A patio provides light to the underground spaces and provides great comfort of use on a daily basis. It becomes the central space around which the facility is articulated.

The extension is clad with a glass membrane that is punctuated by vertical blinds. The brown colour of their aluminium material fits in with the tonality of the bricks and millstone used in the masonry.

Similar projects

Departmental Dance and Music Conservatory

Dance and Contemporary Music Centre

Espace Saint-Louis