Projects / Sport

Projects / Sport

Athletics Stadium

Cognac

Restructuration et extension du parc des sports

Project owner
Communauté d’Agglomération Grand Cognac
Project manager
OLGGA (Lead Architect), Atelier Cambium (Associate Architects)
Project management team
A+R Paysage (landscape architects), NOVAM (TCE), Alternatives (sound engineering), Ecallard (economist), Sport Initiatives (Athletics facilities)
Image credits
JEUDI WANG
Location
Cognac (16), France
Programme
Development of the stadium and parking area, creation of a new entrance
and reception areas, reconstruction of the main grandstands and the athletics areas
Surface area
35,500 m2 of surface area for the site
4,550 m2 of surface area for the project (1,180 m2 for the grandstands and 30,790 m2 of outdoor spaces)
Cost of the works
7.23 M€ pre-tax
Status
Competition

Commissioned by the Grand Cognac federation of municipalities, the plan for the athletics stadium will renovate and redevelop the facility’s aging infrastructure. This decision was also made in response to the ambitions of the local rugby club, which is trying to break into France’s second-tier rugby league. The stadium articulates landscape and architectural scales through its location between Parc François 1er and the historic city centre, as well as through its programme, which includes practice fields, outdoor spaces, grandstands, and other amenities. By reinforcing the porosities between city and nature, the project plays with the site’s natural slope, which it uses to create a right-angled pathway that leads users to the project’s various points of activity. The new entrance and square to the northeast, together with the grandstand topped with a metal strip, give the facility a brand-new image. The project’s sober style and location reinvigorates the dialogue between the stadium and the wooded park in the background. The facility’s strong, contemporary look heightens its visibility.

Plan

The design is characterized by large, cantilevered horizontals that structure the view of the wooded landscape in the background. The volumes of the various areas insert themselves into the landscape between these lines, providingvisual openings that lighten one’s perception of the built mass. 

Similar projects